De groene tuin

Een groene tuin. Wat is dat eigenlijk? Is het een tuin waar een paar planten in staan en verder tegels of is het een tuin met niets anders dan planten en groen.
Voor mij is een goede groene tuin een tuin met veel groen, maar wel nog ruimte om een tafel of een bank neer te zetten.

Mijn eigen tuin

Mijn eigen tuin is zeker best wel groen, maar het mist ook nog wat dingen.
Wij hebben namelijk kunstgras. Dit wilde mijn broers en ik heel graag toen we hier kwamen wonen (6 jaar geleden). Wij voetbalden veel en vonden kunstgras fijner als het regende. Maar we beseffen ons nu pas dat je ook gewoon heel goed kan voetballen op biologisch gras, en dat is niet van plastic gemaakt. Ook is biologisch gras beter voor de natuur en ecologie. Vogels kunnen dan namelijk wormen pikken uit het gras en de regen loopt makkelijker weg. Ook is er dan ruimte voor bodemdieren.

Wat wil ik veranderen aan mijn tuin

Als eerste, wil ik mijn kunstgras weghalen en  er normaal gras voor in de plaats zetten. Verder wil ik ook nog mijn moestuin verder ontwikkelen met meer soorten fruit en groente. Wij hebben nu al tomaten, aardbeien, druiven, en paprikaplanten, maar ik wil ook nog sla en bonen.

Andere ideeën die niet mogelijk zijn in mijn tuin

Als u een uitbouw hebt, kunt u daarop zonnepanelen of iets groen plaatsen als gras, mos of bloemen.
Van die zonnepanelen kunt u ook meer stroom krijgen en dat is ook goed voor het milieu.
U heeft hiervoor niet perse een uitbouw nodig, u kan ook een tuinoverkapping laten maken.
Dit zal wel veel geld kosten, maar als u eenmaal zonnepanelen hebt, hoeft u geen stroom meer te betalen en heb je het na ongeveer 8 tot 10 jaar heeft u de zonnepanelen terug verdient, en de overkapping nog een keer 6 tot 9 jaar. Dit is helaas niet mogelijk in mijn tuin omdat we te weinig ruimte hebben. En het dak van onze uitbouw staat vaak onder water.

Simpele ideeën voor minder geld

het beste idee vind ik, is een moestuin. Als u een moestuin heeft, hoeft u minder geld uit te geven aan groente en het is meestal nog lekkerder dan uit de winkel. Het is ook heel goed voor het milieu. Fruit en groente uit de winkel wordt namelijk vaak aangevoerd met vrachtwagens uit andere delen van het land en vaak ook uit andere landen. Dit geeft veel CO2 uitstoot. Ook worden veel gewassen geteeld in broeikassen. Daardoor wordt ontzettend veel energie gebruikt. Een eigen moestuin, besproeit met regenwater uit een ton is dus beter.
Als u geen kinderen heeft die bijvoorbeeld willen voetballen of in de tuin spelen, kunt u ook uw hele tuin opvullen met mooie bloemen en planten, dit is bij mij niet mogelijk want ik heb een broer en een broertje (14 en 9 jaar) en wij zouden alles anders kapot schieten.

Dit was mijn presentatie over de groene tuin

 

Play Video